En faglig rapport fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet
Skrevet af Esben Houborg, Maj Nygaard-Christensen og Birgitte Thylstrup
Unges brug af opioider udgør en vigtig prioritering i Danmark, hvor der er brug for deling af viden og samarbejde mellem praksis, policy og forskning for at sikre en kvalificeret samlet indsats.
Center for Rusmiddelforskning opstartede derfor et tværfagligt projekt om unge og opioider med inddragelse af psykologiske, antropologiske og sociologiske kompetencer i sommeren 2023. Formålet er at bidrage til forebyggelse og behandling til danske unge med kort eller længerevarende opioidbrug gennem løbende kortlægning af området, vidensindsamling, formidling og samarbejde med praksis og policy.
Ud over kvalitative data trækker projektet om unge og opioider på Center for Rusmiddelforsknings løbende kvantitative dataindsamling om opioidbrug blandt unge i og uden for behandlingssettings via MapPlan, URD og surveys samt centerets lange erfaring med forskning i unge og rusmidler, risikoadfærd, opioider, behandling og forebyggelse. Derudover inddrages andre studier for at sikre kvalificeret vidensopbygning.
Den første rapport, udgivet i juli 2024, bestod af fire undersøgelser og gav et indblik i udbredelse af opioider og veje ind i opioidbrug.
Denne rapport fokuserer på de unges fortællinger om deres veje ind i opioidbrug, deres liv med opioidbrug og deres veje til hjælp. Alle tre forfattere har bidraget lige meget til rapporten.
Rapporten følges op af en tredje rapport om fagprofessionelles oplevelser af udfordringer og muligheder i forebyggelse og behandling for unge med brug af opioider.
Vi vil gerne sige en stor tak til de unge og fagprofessionelle, der har delt deres erfaringer med os. Også en stor tak til de studentermedhjælpere og praktikanter, der har været med til at lave enkelte interviews, Kate Baden Cox, og at kode, Marie Kathrine Enemark og Esben Bernsten Strange.
November 2024
Læs rapporten her: Unge og opioider